fbpx

Specialist Muziek in het Primair Onderwijs

In samenwerking met het Rotterdams conservatorium Codarts biedt Thomas More Hogeschool de leergang muziek op de pabo aan. In dit traject ontwikkel je je vanuit je passie voor muziek tot een leerkracht gecertificeerd en gespecialiseerd in het verzorgen van muziekonderwijs. Je behaalt zo niet alleen je pabo diploma, maar ook een erkend diploma vakspecialist muziek.

muziek_piano

Voor wie is dit traject?
De opleiding specialist muziek in het primair onderwijs is bedoeld voor pabostudenten die affiniteit hebben met muziek en cultuur en extra scholing willen op muzikaal gebied. Bij aanvang van de opleiding wordt verwacht dat je (basaal) noten kan lezen en een instrument bespeelt of zingt. Wanneer je kiest voor deze leergang maak je gebruik van de vrije ruimte op de pabo of volg je de leergang in eigen tijd. Na afronding van de pabostudie ontvang je het certificaat tot vakspecialist muziek.

Intake
Je begint het traject met een intake met de coach. Hierin brengen we jouw beginsituatie in kaart en stellen we een studieplan op. De intakes vinden plaats op woensdag 15 april en maandag 20 april.

Programma/onderdelen
Je ontwikkelt zangvaardigheid en speelvaardigheden voor je instrument. Ook leer je een begeleidingsinstrument bespelen zoals gitaar of piano. Je ontwikkelt kennis op het vlak van muziekdidactiek, visie, cultuureducatie en muziektheorie. Elke onderwijsweek volg je voor dit muziektraject twee uur colleges en practica op de maandagavond, aanvullend op het reguliere onderwijsprogramma voor de pabo.

muziek_gitaar

Structuur

 1. Voor de eerstejaars pabostudent voltijd hebben we een voorbereidend jaar waarin je deelneemt aan het koor. Het voorbereidende jaar is niet verplicht en we beschouwen dit jaar als een aanloopjaar.
 2. Voltijdstudenten beginnen in hun 2e jaar van de pabo met de opleiding. De student ontwikkelt muzikale vaardigheden. Je gaat zingen, spelen op instrumenten en je ontwikkelt kennis en vaardigheden voor muziektheorie. Je volgt allerlei activiteiten op je eigen niveau en ervaart zo wat muziek met jou en met anderen doet. Je werkt ook nadrukkelijk aan het ontwikkelen van de vakdidactische competenties en past deze toe in de stage.
 3. In het volgende jaar ga je je profileren. We besteden aandacht aan de muzikale ontwikkeling van het kind en bestuderen diverse theorieën over hoe muziekonderwijs gegeven kan worden over een langere periode. Je bestudeert de leerlijnen voor muziek. Je leert muziek koppelen aan andere vakken en aan sociaal emotionele ontwikkeling. Je ontwikkelt opvattingen en visie op muziekonderwijs in de basisschool. Ook leer je samenwerken met collega’s om het vak in de basisschool vorm te geven. In het derde jaar van de pabo rond je de opleiding muziek af.

Studenten kunnen aan het einde van het eerste jaar van de pabo ook een intake doen om in het 2e jaar van de pabo te starten met de opleiding tot vakspecialist muziek.

Resultaat en certificering
De opleiding vakspecialist muziek is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt na het behalen van je pabodiploma ook het diploma Vakspecialist muziek via Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister.

Bijzonderheden
De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met Hogeschool voor Muziek en Dans Codarts Rotterdam. Er wordt uitgegaan van een groep van ongeveer 20 studenten.

Studielast en duur

 • 100 studiebelastingsuren per jaar (aanvullend op het reguliere onderwijsprogramma voor de pabo)
 • Twee jaar

Proefstudeeravond
Wil je proeven aan de opleiding tot vakspecialist muziek? Schrijf je dan in voor een proefstudeeravond. Je gaat muziek maken met de groep. Ook ervaar je hoe we de didactiek en het opdoen van muzikale vaardigheden vormgeven.
> Aanmelden proefstuderen 17 februari 2020

Informatie en aanmelden
Wil je je aanmelden voor de vakspecialisatie muziek? Dat kan hier via dit formulier.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Roeland Vrolijk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zomercursus
Nadat bij de intake is vastgesteld dat je voldoende muzikaal potentieel hebt om toegelaten te worden tot de muziekopleiding, kan je het advies krijgen om deel te nemen aan de zomercursus. Tijdens deze zomercursus leer je de basis van het noten lezen die nodig is om te beginnen aan de muziekopleiding Vakspecialist Muziek. De cursus is gericht op ritmische vorming, melodische vorming en harmonische vorming. Het gaat met name om de ontwikkeling van de muzikale geletterdheid: noten leren lezen. Aan het volgen van deze cursus zijn geen extra kosten verbonden. De cursus bestaat uit drie dagdelen.
> Aanmelden zomercursus muziektheorie
> Deze video geeft een indruk van de zomercursus 2017

Marissa over specialisatie Muziek in het Primair Onderwijs

 

Op 8 december 2016 bracht Koningin Máxima een bezoek aan onze pabo om te bespreken hoe de pabo’s er de komende jaren voor kunnen zorgen dat meer leerkrachten muziekonderwijs gaan geven op de basisschool.
> Lees meer

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter