fbpx

Minor cultuur

Als je kiest voor de minor cultuur, dan heb je een grote belangstelling voor alles wat met kunst en erfgoed te maken heeft. In het onderwijs zien we de leerkracht als 'cultuurdrager' en 'cultuuroverdrager'. De leerkracht is er van doordrongen dat kinderen zo breed mogelijke kansen moeten krijgen om hun talenten te kunnen ontdekken en zich verder te ontwikkelen. Juist op jonge leeftijd is dat aanbod doorslaggevend voor je verdere leven.

Het is zeker niet zo dat je veel eigen vaardigheden hoeft te bezitten op het gebied van kunst om deze minor te kunnen volgen. Evenmin is het geen noodzaak om grote kennis van ons cultureel erfgoed te hebben. Vooral belangstelling, interesse en nieuwsgierigheid voor cultuur zijn de kernkwaliteiten die je moet bezitten. Bovenal ben je overtuigd van het belang van 'meer aandacht voor kunst en cultuur in het basisonderwijs'.

Rijke leeromgeving
Cultuureducatie beoogt niet een nieuw vakgebied te zijn, maar is eerder een aanjager om onderwijs 'in samenhang' te brengen en de leeromgeving 'rijker' te maken. Als je binnen je onderwijs meer aandacht aan cultuur wilt besteden, kun je er niet omheen om de na schoolomgeving te betrekken bij je onderwijs. Dat betekent letterlijk dat je met je klas op stap gaat, om de omgeving te onderzoeken. In de minor cultuur gaan we natuurlijk ook veel op pad. We bezoeken kunstinstellingen en steken ons licht op bij organisaties die zich met erfgoed en kunsteducatie bezig houden.

Certificaat
Binnen de minor cultuur krijg je de kans om het certificaat 'intern cultuurcoördinator' te verwerven. Als je binnen een schoolteam de rol hebt van 'intern cultuurcoördinator' word je gezien als degene die in staat is voor de school een passende keuze te maken uit het culturele aanbod. Je kent de weg in het land van kunst- en cultuurinstellingen en je beschouwt het als een uitdaging om je collega's te motiveren om meer gebruik te maken van de mogelijkheden die er in het cultuuraanbod zitten.

Onderwerp
De minor cultuur geeft je alle kans om je in een onderwerp te verdiepen waar jouw echte belangstelling ligt. Cultuur is alles wat mensen maken en doen en cultuureducatie is hier reflectie op. Het wonderlijke is dat iedere keer weer blijkt dat eigenlijk ieder onderwerp hierin blijk te passen.

 

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter