fbpx

HIJ-traject en HIJ-instroom

Meesters zijn schaars in het basisonderwijs. Om meer mannen te interesseren voor een baan in het basisonderwijs is het HIJ-traject ontwikkeld. Het HIJ-traject is een aantrekkelijk traject; baangarantie, een goede stagevergoeding en een no-nonsense aanpak die goed aansluit bij mannen. Er is daarnaast veel aandacht voor wetenschap, technologie en sport middels het onderzoekend leren en de minor bewegingsonderwijs. Thomas More Hogeschool biedt dit traject aan in samenwerking met schoolbestuur in het primair onderwijs de RVKO.

Waarom zijn er meer mannen nodig?
Er zijn veel minder meesters dan juffen in het basisonderwijs. Het is belangrijk dat de verhouding juffen en meesters meer in balans raakt, want een divers team is goed voor een gebalanceerde cultuur op de werkvloer, een divers team maakt ook een school sterker. Meer variatie in het lerarenaanbod zorgt ook voor diversere lessen en daarmee een bredere ontwikkeling van kinderen.

HIJ-traject
Je volgt twee avonden per week onderwijs met de andere deeltijdstudenten en loopt twee dagen per week stage binnen een groep op een basisschool in de regio Rotterdam. Zowel tijdens de stage als tijdens de studie word je op maat begeleid.

 • Onderwijs in de avonduren (di en do van 18-22 uur), samen met andere deeltijdstudenten.
 • Twee dagen per week stage op een RVKO-school. Eén dag regulier binnen de opleiding, volgens geldende stagecriteria*1 en 1 dag extra. Voor de extra stagedag is er een reguliere stagevergoeding van €1500,- per jaar, belastingvrij.
 • Vergoeding van de studiekosten (collegegeld én boeken)*2 door de RVKO.
 • Bij goed functioneren tijdens de stage biedt de RVKO baangarantie na diplomering.
 • Afhankelijk van de studievoortgang kan er een aanbieding komen voor het HIJ-instroomtraject.

HIJ-instroom
Voor kandidaten met een uitmuntende geschiktheid voor het onderwijs biedt de RVKO de variant ‘HIJ-Instroom’ aan. Ook hierbij volg je in de avonduren de opleiding leerkracht basisonderwijs en loop je één dag per week stage binnen een groep op een basisschool in de regio Rotterdam. Daarnaast krijg je direct een benoeming op één van de scholen van de RVKO als onderwijsondersteuner en werk je gedurende drie dagen in de week met een bevoegde leerkracht in een groep. Per week heb je één betaalde studiedag. Gedurende dit intensieve traject is er een goede, persoonlijke begeleiding.

Specifieke selectie:

 • Mannen die voldoen aan criteria tweejarige deeltijd (afgeronde hbo- of wo-bachelor of master)
 • De WISCAT-toets dient in 1 keer voldoende te zijn gemaakt voor de start van de opleiding.
 • Aanmelding via www.hij-instromers.nl
 • Na brief-selectie volgt een sollicitatiegesprek
 • Geselecteerde kandidaten krijgen een assessment. Onderdelen van dit assessment zijn een praktijkdag op een RVKO-school en een assessment gericht op vaardigheden, persoonlijkheid en competenties.
 • Geselecteerde kandidaten krijgen een aanbod voor de HIJ-instroom.


Voetnoten
 *1 Elk semester een andere school en spreiding over gebouwen vanwege eis brede bevoegdheid en breed beeld van onderwijs.
 *2 Wettelijk collegegeld (€2.006,- per jaar) of instellingscollegegeld (€6.250,-  indien reeds in bezit van hbo-diploma voor onderwijs of zorg) en vergoeding van de studieboeken.

 

“Juist de verschillende belevingswerelden en de manier van lesgeven van mannen en vrouwen leren kinderen op een andere manier naar dingen kijken.” 

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker

 

 Toelatingsprocedure tweejarige Deeltijd:

     

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter