fbpx

Deeltijd pabo (4 jaar)

Heb je altijd al leraar basisonderwijs willen worden? Dit is je kans om de laatste stap te zetten! In 4 jaar tijd werk je toe naar het behalen van je bevoegdheid.

Toelatingseisen deeltijd
Je kan starten met de deeltijdopleiding met

 • een havo/vwo diploma
 • een mbo-4 diploma
 • een propedeuse hbo/wo
 • als je de 21+ toets hebt behaald

Wanneer is een deeltijdopleiding voor jou een goede keuze?
De vierjarige deeltijd opleiding is heel geschikt voor mensen die al een andere opleiding hebben gedaan, een gezin hebben, al werkervaring hebben (bijvoorbeeld als onderwijs-assistent) en die om uiteenlopende redenen pas later besluiten om een bevoegdheid voor leerkracht basisonderwijs te halen. Deeltijdstudenten zijn vaak iets ouder dan voltijdstudenten. Een deeltijdstudent is vooral gericht op de combinatie werk, privé, opleiding, stage. Hierdoor is er minder ruimte voor de extra activiteiten die de voltijdopleiding meer kleur geven.

Wat is het verschil met de reguliere voltijd opleiding?
Een deeltijdopleiding bestaat voor minstens 50% uit zelfstudie, dat betekent dat veel vakken/projecten van de voltijdopleiding in de deeltijdopleiding worden aangeboden als zelfstudie-onderdelen. Daardoor is de opleiding individueler van aard en minder gericht op groepsvorming en persoonsvorming dan de voltijdopleiding.

Hoe ziet jouw opleiding eruit?
In principe duurt een deeltijdopleiding 4 jaar. Kijk bij verschillende routes of dit ook voor jou geldt. De deeltijdopleiding bestaat uit één verplichte praktijkdag en één opleidingsdag. Uiteraard ontwikkel je je sneller wanneer je meer dagen actief bent in het onderwijs. Een deeltijdopleiding stelt je in staat om naast de studie te werken, al dan niet in het basisonderwijs. Thomas More zoekt voor jou een praktijkopleidingsplaats op een school waar we mee samenwerken. Deze opleidingsplaats wisselt elk semester. Het is wel mogelijk om deze praktijkdag maximaal 2 semesters op je eigen werkschool te doen.

Verschillende routes
Wanneer je al in het bezit bent van een diploma mbo4-onderwijsassistent en je bent werkzaam in het basisonderwijs, dan is het mogelijk dat je de deeltijdopleiding in drie jaar kunt afronden. Dit geldt ook voor mensen met een vwo diploma. Heb je de havo gedaan en heb je werkervaring opgedaan in het basisonderwijs en het werken met kinderen? Ook dan is het mogelijk dat je de opleiding versneld in drie jaar kunt doen.
Om te bepalen of versnelling voor jou een mogelijkheid is, moet je een instroom-assessment doen. Deze bestaat onder andere uit de toelatingstoetsen (verplicht voor iedereen die een versnelling wil doen) een taal- en rekentoets en een capaciteitentoets.
Heb je een hbo- of wo-vooropleiding? Dan is de tweejarige deeltijd voor jou waarschijnlijk een goede optie.

Praktische informatie

 • De opleiding start in februari en in september.
 • De lesavonden zijn dinsdag en donderdagavond van 18.00 – 22.00 uur.
 • De praktijk-opleidingsdag is op maandag, dinsdag of donderdag (eigen keuze).
 • Elk semester wordt afgesloten met 1 volledige praktijkweek: 5 dagen aanwezig op een stageschool.
  - 8 uur opleidingstijd
  - 8 uur praktijkopleidingsdag
  - 24 uur zelfstudie (inclusief voorbereiding op de praktijk, voorbereiding voor de opleidingsdag, voorbereiding voor toetsen)

 

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter

RT @ElseMarike: Morgen verzamelen we 8.00 op Wilhelminaplein, makkelijk met de Metro bereikbaar. Hier kun je een hesje ophalen en om 8.30 g…

by Thomas More HS