fbpx

Minor werken in het basisonderwijs

Kindkracht, LEERKRACHT, schoolkracht

De minor “Werken in het basisonderwijs” (30 EC) is ontworpen voor iedere hbo- of wo-student die behoefte heeft aan een gedegen en inspirerende inkijk in het werken in het primair onderwijs (PO). Misschien wil je je oriënteren om zelf leerkracht te worden, maar de minor biedt ook meerwaarde als je vanuit je huidige studie in het werkveld Primair Onderwijs wilt werken. Je krijgt zicht op actuele ontwikkelingen in basisscholen en op het veelzijdige beroep van leerkracht. Tijdens de minor loop je één of anderhalve dag per week stage en ervaar je aan den lijve wat het inhoudt om onderwijs te ontwerpen en uit te voeren met een groep kinderen. Door zo te pendelen tussen theorie en praktijk kun je antwoorden vinden op je onderzoeksvragen en ontdekken of het basisonderwijs bij je past.

Oriëntatie & keuze uitstroomprofielen

Oriëntatie - 5 EC
De minor begint met een oriëntatieperiode van zes weken. We starten met een tweedaagse onderwijssafari door het Rotterdamse onderwijsveld. In deze weken krijg je een breed beeld van actuele ontwikkelingen in het basisonderwijs anno 2020. Je bezoekt verschillende scholen met verschillende onderwijsvisies en aanpakken in verschillende wijken. Je gaat in gesprek met kinderen van diverse leeftijden en met mensen die in verschillende rollen op scholen werken. Hoe heeft het basisonderwijs zich de afgelopen tijd ontwikkeld? Hoe bereidt het onderwijs zich voor op toekomstige ontwikkelingen? Wat is de onderwijsbehoefte van kinderen tegenwoordig? Kloppen jouw bestaande beelden over onderwijs of ga je teveel af op jouw eigen ervaringen op de basisschool?

In deze eerste weken word je ook voorbereid op het zelf lesgeven aan een groep kinderen. Want, hoe bereid je onderwijs voor en hoe voer je dat uit? Hoe sta je voor de groep en hoe laat je kinderen leren? Pedagogiek, taal, ICT en godsdienst & levensbeschouwing bieden in deze oriëntatieweken verschillende invalshoeken om hierover te leren. Je sluit de oriëntatie af met een presentatie van je dossier ‘In gesprek met kinderen - leerproces in beeld’. Daarnaast formuleer je jouw persoonlijke onderzoeksvragen en maak je een keuze voor uitstroomprofiel 1 of 2.

Uitstroomprofielen
Na de eerste 6 weken kies je voor een uitstroomprofiel:
1.    Voorbereiding verkort deeltijdtraject opleiding leraar basisonderwijs (pabo) / zij-instroom
2.    Toegevoegde waarde bieden in het basisonderwijs

Uitstroomprofiel 1: Voorbereiding verkort deeltijdtraject opleiding leraar basisonderwijs (pabo) (25 EC) / zij-instroom

Als de oriëntatie in de eerste weken van de minor jou motiveert om zelf leerkracht te willen worden, kun je je richten op het behalen van een certificaat dat vrijstellingen biedt bij de start van de vervolgopleiding aan Thomas More Hogeschool. Dat betekent dat je het eerste semester (half jaar) van de verkorte deeltijdopleiding (twee jaar) niet meer hoeft te doen als je de minor behaalt.

Onderdelen van het programma zijn:
•    Onderwijsontwerp en organisatie in de groep: leren lezen en schrijven
•    Onderwijsontwerp en organisatie in de groep: oriëntatie kunstvakken
•    Kindkracht: het kind en het leerproces centraal
•    Kindkracht: Muziek in de basisschool
•    Leerkracht: hele getallen Rekenen-wiskunde didactiek en gecijferdheid

Je loopt daarnaast minimaal anderhalve dag per week stage in een middenbouwgroep (groep 3,4,5 of 6) op een basisschool met begeleiding van een mentor in de groep en een schoolopleider in de school.  In jouw leerteam op Thomas More Hogeschool deel je ervaringen en werk je toe naar het afsluitend assessment. Tijdens dat assessment toon je welke bekwaamheden je je hebt eigen gemaakt en hoe jouw visie op basisonderwijs en jouw rol als leerkracht zich heeft ontwikkeld, onderbouwd vanuit opgedane ervaringen en theorie. Voor het certificaat moet je tevens een taaltoets en een rekentoets eigen vaardigheid behalen.

Uitstroomprofiel 2: toegevoegde waarde in het basisonderwijs (25 EC)

De oriëntatie in de eerste weken van de minor kan je ook motiveren voor profiel 2. Je leert dan het werk van leraren in het basisonderwijs beter kennen, zodat je later wellicht vanuit het specialisme van je huidige studie toegevoegde waarde kan leveren aan het basisonderwijs en leren/ontwikkelen van kinderen. Je richt je op het doen van een praktijkgericht onderzoek naar een vraagstuk of behoefte in de basisschool waar je stage loopt. Je verzamelt informatie vanuit verschillende perspectieven (kinderen, collega’s, experts, jijzelf) en verschillende bronnen en ontwerpt een aanpak waarbij je je eigen specialisatie inzet. Dit staat in totaal voor 10 EC daarnaast kies je verschillende programmaonderdelen:
•    Onderwijsontwerp en organisatie in de groep: leren lezen en schrijven
•    Onderwijsontwerp en organisatie in de groep: oriëntatie kunstvakken
•    Kindkracht: het kind en het leerproces centraal
•    Kindkracht: Muziek in de basisschool
•    Leerkracht: hele getallen Rekenen-wiskunde didactiek en gecijferdheid
•    Leerkracht: Engels, taal en verhaal
•    Groepskracht: Ontwerp rijke leeromgeving wereldoriëntatie

Dit staat samen voor nog eens 15 EC. Je loopt daarnaast minimaal één dag per week stage op een basisschool met begeleiding van een mentor in de groep en schoolopleider in de school. In je leerteam (medestudenten) op Thomas More Hogeschool deel je ervaringen en werk je toe naar het afsluitend assessment. Tijdens dat assessment presenteer je je onderzoek en hoe jouw visie op basisonderwijs en het werk van leraren, ondersteuners en specialisten zich heeft ontwikkeld, onderbouwd vanuit opgedane ervaringen en theorie.

Toetsing en Afronding

 • De stages worden beoordeeld op basis van een praktijkassessment.
 • Beide profielen van de minor worden afgesloten met een afsluitend assessment: een geïntegreerde toets waarin de student aantoont te voldoen aan:
  Profiel 1: de bekwaamheidseisen behorende bij de propedeutische fase van de lerarenopleiding basisonderwijs.
  Profiel 2:  de onderzoeksvaardigheden op bachelor niveau waarbij de leergebieden en de praktijk zijn geïntegreerd.

Instroomeisen
Je bent derde- of vierdejaars student aan een hbo- of wo-instelling, je hebt een passie voor kinderen en onderwijs. Ook als je overweegt een pabo-opleiding te gaan volgen ben je van harte welkom.

Literatuur
De literatuur wordt voor aanvang van de minor bekendgemaakt aan de studenten.

Organisatie
Je kunt je aanmelden via KOM of contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Contactmomenten: Twee dagdelen per week op dinsdag, afhankelijk van gemaakte keuzes profiel overdag of 's avonds. De stagedagen komen hier nog bij.
Stage profiel 1: de student moet hiervoor 1,5 dag per week beschikbaar zijn.
Onderzoeksstage profiel 2: de student moet hiervoor 1 dag per week beschikbaar zijn.

Contactpersonen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kosten: 

Wil je als KOM-student deelnemen aan de minor en is je thuisinstelling aangesloten bij KOM? Dan betaalt je thuisinstelling de kosten. Na aanmelding via de KOM website (link naar KOM) ontvang je hier van TMH meer informatie over. Kijk voor meer informatie op KOM.

Kom je als cursist van de Thomas More Academie de minor volgen? Dan zijn de deelnamekosten voor studiejaar 2020-2021 vastgesteld op €2.250,-. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Modulecode: PV4KMW

Locatie: Stationssingel 80, Rotterdam

 

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter