fbpx

Gewijzigde inzet toelatingstoetsen

Nieuwsbericht toelatingstoetsen goedvoorbereidnaardepabo

Studenten die vanaf 1 september 2022 willen beginnen met de pabo hoeven niet langer al voor de start van de pabo te voldoen aan de extra toelatingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Ze krijgen hier in het eerste jaar van inschrijving op de pabo nog de kans voor. Let op, als dit niet lukt, dan moeten studenten aan het einde van het eerste jaar van inschrijving alsnog de pabo verlaten.

 

Studenten zijn wél verplicht om voor de start van de opleiding de toelatingstoets te maken van de vakgebieden waarvoor zij nog niet aan de toelatingseisen voldoen. Per instroommoment mag per vak aan twee toetsafnames worden deelgenomen. De uitslag van de toetsen geeft de student informatie over de beheersing van de vereiste kennis. De pabo waar de studie wordt gevolgd kan deze informatie gebruiken om gerichte ondersteuning te bieden ter voorbereiding op de toetsing in het eerste jaar van inschrijving. Er wordt door de pabo’s nog nagedacht over de manier waarop studenten in het eerste jaar van inschrijving alsnog kunnen aantonen aan de extra toelatingseisen te voldoen.

Studenten die voor de start van de opleiding een toelatingstoets voldoende afronden laten daarmee zien aan de extra toelatingseisen voor dat vakgebied te voldoen. Zij zijn in dat geval vrijgesteld van verdere toetsing voor dat betreffende vak, ten aanzien van de extra toelatingseisen, in het eerste jaar van inschrijving.

Alle studenten worden aangemoedigd om voor de start van de opleiding te laten zien dat zij aan de extra toelatingseisen voldoen zodat zij zich in het eerste jaar van inschrijving volledig kunnen richten op hun studie.

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

Instroom tot en met februari 2022

 • Toelatingstoetsen, te behalen voor de start op de pabo

 • Twee toetskansen per vak

 • Als de student de beide toetsen voor een of meerdere vakken niet haalt, dan mag hij/zij niet aan de pabo beginnen


Instroom vanaf september 2022

 • Informerende toetsen, voorafgaand aan de start op de pabo
 • Twee toetsmogelijkheden per vak

 • Als de student de beide toetsen voor een of meerdere vakken niet haalt, dan kan hij/zij wel aan de pabo beginnen. In het eerste jaar van inschrijving moet dan alsnog aan de extra toelatingseisen worden voldaan

 • Als de student de informerende toets bij de eerste of de tweede mogelijkheid haalt, dan is hij/zij vrijgesteld van verdere toetsing van de toelatingseisen voor het betreffende vak

 • Als de student in het eerste jaar van inschrijving op de pabo de toetsen voor een of meerdere vakken niet haalt, dan moet hij/zij de opleiding alsnog verlaten

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op goedvoorbereidnaardepabo.nl.

NB We gaan er vanuit dat deze nieuwe regels per 1 september 2022 kunnen worden ingevoerd. Dat is nog niet zeker omdat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap én de pabo’s hiervoor veel moeten regelen en organiseren. In maart 2022 weten we definitief of de gewijzigde inzet van de toelatingstoetsen door kan gaan. Zodra er meer bekend is dan wordt de inhoud van deze website hierop aangepast.

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.