fbpx

5 tips om online les te volgen

Blogpost 5 tips om online les te volgen website

Jeetje, wat kan het volgen van een lange online lesdag toch lastig en zwaar zijn. Daarom geeft onze student Nika hier 5 tips voor het volgen van online les.

Tip 1 – behoud een ritme

Het is mega belangrijk om altijd een vast ritme te behouden. Zorg dat je al je gebruikelijke handelingen dagelijks rond dezelfde tijd doet. Dus sta op rond dezelfde tijd, ontbijt rond dezelfde tijd als gister, etc. Zo bouw je een ritme op en zo is het gemakkelijker om productief te zijn. 

Zorg dus ook dat je eet met eenzelfde ritme. Dus ontbijt, lunch en diner rond dezelfde tijd als de dagen daarvoor. Want het verteren van eten kost energie. Zorg er dus ook voor dat je ruim voor je online les hebt gegeten, zodat er al flink wat van het eten is verteerd. De energie die vrijkomt kun je dan mooi in je concentratie stoppen. En de energie gaat dan niet verloren aan het verbranden van je ontbijt of lunch. 

Tip 2 – concentratie

Hoe zorg je nou dat je geconcentreerd blijft tijdens de online les? Dat zal voor iedereen anders zijn en per dag verschillen. Zorg allereerst dat je goed bent uitgeslapen, dit zorgt voor een fitheid gedurende de dag. Verder kan het helpen om alles de avond ervoor al alle spullen die je nodig hebt klaar te leggen. Dit voorkomt het verliezen van je focus, omdat je dat ene boek, schrift of potlood niet kunt vinden en moet zoeken.  

Tip 3 – de plek waar je de lessen volgt

Zorg ook voor een goede plek, waar je het wel een tijdje uithoudt. Dit is erg belangrijk. Dat zou de bank kunnen zijn, maar Netflix-bingen kan daar ook, dus een actieve plek waarbij je rechtop zit, is beter voor een online les. Dit zorgt ervoor dat de stof beter blijft hangen in je geheugen omdat je een actieve houding hebt. Zo is het slim om de plek waar je werkt en de plek waar je zou chillen gescheiden te houden en ook zo ver mogelijk uit elkaar houdt. Zo ontstaat er minder verleiding om toch even snel op de bank te springen, of om toch die les even vanuit bed te volgen. 

Zoek dus in huis een plek waar je je goed kunt concentreren. Laat geen papieren rondslingeren en zorg dat er weinig afleiding is. Leg het lesmateriaal en notitieboekje alvast klaar. Zet een plantje neer, een foto van jouw familie/vrienden, zorg voor een goede stoel, gebruik een (noise cancelling) koptelefoon, pak alvast wat eten en drinken, doe het raam open of zet juist de verwarming aan. Maak er een fijne werkplek van die jou helpt om de focus bij de les te houden.

Tip 4 – voorkom afleidingen

Leg je telefoon weg! Dit zorgt natuurlijk alleen nog maar voor heel veel meer afleiding. Even snel die Instagram melding checken loopt al snel uit tot 10 minuten scrollen en de halve les missen. Dus, leg je telefoon eventjes heel ver weg zodat je hem ook niet makkelijk ‘even’ kunt oppakken. Dit geldt natuurlijk ook voor andere afleidingen. Dus bijvoorbeeld voor alle spullen op je werkplek of bureau. Leg ze weg, zodat ze je niet kunnen afleiden. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd!

Tip 5 – gebruik die break

Een online les volg je vaak binnen. Fel daglicht op je scherm maakt dat je een online les toch vaker binnen volgt dan buiten. En het leidt binnen bovendien net wat minder af. Zorg dan wel dat je in de pauze zeker even naar buiten gaat. Frisse lucht én zonlicht zijn goed voor je hersenen en je energie. Wanneer je er ook nog een kort wandelingetje bij maakt, zet je je hersenen even in een andere stand, waardoor je er na je zuurstofbreak weer even goed tegenaan kunt.

Neem dus op tijd een pauze! Je kan je onmogelijk verschillende uren na elkaar concentreren. Als je uren op een scherm staart, raak je enorm vermoeid. Verwen jezelf af en toe met korte “micropauzes“. Dit zijn pauzes van enkele seconden. Na het nemen van een micropauze, stijgt je productiviteit terug.

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.