fbpx

Landelijke toelatingstoetsen pabo

Er zijn een aantal toelatingsvoorwaarden voor de pabo, want als leraar moet je goed voorbereid zijn. Wanneer je je studie aan de pabo start moet je de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek op instroomniveau beheersen. Je moet aantonen dat je genoeg kennis hebt van deze vakgebieden. Als je al een vwo-, hbo- of wo-diploma hebt hoef je dit niet meer aan te tonen. Heb je dit niet dan heb je genoeg kennis van een vakgebied als je:

 • je havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in dat vakgebied (voor natuur&techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie);
 • een vavo-certificaat havo hebt voor dat vakgebied;
 • de toelatingstoets voor dat vakgebied hebt gehaald.

aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek

Je moet voor alle drie de vakgebieden (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek) aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen, anders kun je niet starten op de pabo. Vaak moeten mbo-studenten alledrie de toelatingstoetsen afleggen en havo-leerlingen één of twee.

Aanmelden toelatingstoetsen

Je kunt je alleen aanmelden voor het maken van de landelijke toelatingstoetsen via een pabo, bij voorkeur de pabo waar je wilt gaan studeren. Als je je via Studielink hebt aangemeld bij Thomas More Hogeschool, ontvang je van ons een mail met daarin een link naar de aanmeldsite bij Cito. Let op: Meld je alleen aan voor die vakken waarvoor je nog moet aantonen dat je het juiste niveau hebt.

planning en herkansen

Houd er rekening mee dat je per vak één herkansing hebt. Herkansen kan tijdens één van de volgende toetsvensters. Daarom is het verstandig om in elk geval al je toelatingstoetsen te plannen vóór het laatste (6e) toetsvenster, zo behoud je de mogelijkheid om een herkansing te maken indien nodig. Na het laatste toetsvenster is het namelijk niet meer mogelijk te herkansen, want het volgende toetsvenster is dan pas volgend jaar. We raden je aan het maken van de toetsen niet onnodig uit te stellen, omdat je daarmee ook de duidelijkheid over het kunnen starten met de opleiding uitstelt.

Toetsdata

Bekijk deze op goedvoorbereidnaardepabo.nl. 

Aanbod van het ondersteuningsprogramma

Thomas More Hogeschool biedt evenals enkele andere pabo’s uit de regio hulp bij de voorbereiding op de toelatingstoetsen aan. Lees hier meer over het ondersteuningsprogramma  

Vragen?

Met vragen kun je altijd terecht bij onze Studentzaken door te bellen naar 06-12650042 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bekijk ook de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/veelgestelde-vragen-toelatingstoetsen.

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter