fbpx

Zij-instroom

School kinderen gadget min

Variant deeltijd zij instroom opleiding THomas More HogeschoolStartmoment Thomas More Hogeschool september februariDuur opleiding Thomas More Hogeschool twee jaar

Wil jij werken met kinderen en is dit het moment om een carrièreswitch te maken? Maak een belangrijk en mooi deel uit van hun groei en ontwikkeling als leerkracht basisonderwijs bij onze pabo en ontwikkel je met deze mooie veelzijdige baan die goed te combineren is met jouw huidige baan en privésituatie! 

Jouw voornaamste taak is lesgeven en kennis overdragen, maar je bent naast een pedagoog nog veel meer. Je bent enthousiast en wilt kinderen inspireren en helpen hun individuele kwaliteiten te ontdekken en hierin te groeien. Je neemt ze mee in o.a. de wereld van cijfers, letters, muziek en natuur! 

Wanneer je de opleiding in deeltijd gaat volgen, kun je al over twee jaar als afgestudeerde leerkracht basisonderwijs voor de klas staan. Maar dat is natuurlijk niet de eerste keer dat je voor de klas staat. Bij ons loop je vanaf het begin van jaar 1 gelijk stage en pas je alles wat je leert in de lessen direct toe wanneer je les geeft. Want de theorie is handig, maar je leert pas echt over o.a. de kinderen, dynamiek van de school en het omgaan met ouders door het te doen. Van ons krijg je ook een pro-begeleider die individueel met jou en jouw ontwikkeling aan de slag gaat, waar je terecht kunt voor vragen en jou uitdaagt om je grenzen te verleggen en ondersteunt waar nodig. 

Quote student fijn en openminded
Wanneer is de zij-instroom opleiding voor jou een goede keuze?

Thomas More Hogeschool biedt een zij-instroomtraject voor mensen die een aanstelling hebben als leerkracht op een basisschool (of hiervoor in aanmerking willen komen). Om toegelaten te worden tot het zij-instroomtraject moet je in ieder geval in het bezit zijn van een afgeronde hbo- of wo-bachelor. Daarnaast is er een zij-instroomassessment in de vorm van het geschiktheidsonderzoek. Na afloop van het traject ontvang je een bevoegdheidsverklaring leraar basisonderwijs en krijg je (meestal) een aanstelling bij het betreffende bestuur.

De pabo is bij ons ook in andere deeltijdvarianten te volgen, zoals de verkorte tweejarige deeltijd (hbo-/wo-bachelor of -master), flexibele deeltijd (havo-, vwo- of mbo4-diploma) of LevelUp modules (mbo4-diploma).

Toelatingseisen en vooropleiding
 • Afgeronde bachelor- of masteropleiding
 • Arbeidsovereenkomst met een schoolbestuur
 • Je mag de afgelopen 2 jaar niet ingeschreven hebben gestaan als student aan een lerarenopleiding of aan de opleiding Pedagogische academie voor leraren in het basisonderwijs.

GESCHIKTHEIDSONDERZOEK

Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Intakegesprek
 • Het opstellen van een portfolio
 • De afname van de Wiscat en mogelijk een taaltoets eigen vaardigheid
 • Praktijkgerichte opdrachten (lesvoorbereidingen maken)
 • Praktijk-assessment
 • Criterium gericht interview

> Uitvoerige beschrijving van het geschiktheidsonderzoek

* N.B. Deelnemers die niet door het assessment komen zijn op grond van hun afgeronde hbo- of wo-bachelor nog wel toelaatbaar voor de verkorte deeltijdopleiding van Thomas More Hogeschool. 

Presentatie

Meer weten over de opleiding? Remke legt het je haarfijn uit!

 

Opleidingstraject

Bij een positieve uitkomst van het assessment, volg je het opleidingstraject bij Thomas More Hogeschool en het zij-instroomtraject wordt betaald door het schoolbestuur vanuit subsidiegelden.* De uitkomst van het geschiktheidsonderzoek bevat naast het oordeel over je geschiktheid voor het zij-instroomtraject ook een scholingsplan. In het scholingsplan staat beschreven welke onderdelen van de opleiding je nog moet behalen. Je volgt onderwijs binnen het programma van de de verkorte deeltijdopleiding. Het kan zijn dat je scholingsplan het programma van de gehele verkorte deeltijdopleiding omvat.

Studiedagen

Je kunt de verkorte deeltijd in twee varianten op dinsdag volgen. Start in de ochtend en heb les van 08.30 - 17.30 uur of start in de middag van 13.00 - 22.00 uur.

Stage

Bij een positieve uitkomst van het assessment, volg je het opleidingstraject bij Thomas More Hogeschool en het zij-instroomtraject wordt betaald door het schoolbestuur vanuit subsidiegelden.* De uitkomst van het geschiktheidsonderzoek bevat naast het oordeel over je geschiktheid voor het zij-instroomtraject ook een scholingsplan. In het scholingsplan staat beschreven welke onderdelen van de opleiding je nog moet behalen. Je volgt onderwijs binnen het programma van de de verkorte deeltijdopleiding. Het kan zijn dat je scholingsplan het programma van de gehele verkorte deeltijdopleiding omvat.

Tripartitie overeenkomst

Samen met het bestuur van de basisschool en Thomas More Hogeschool maak je afspraken over het opleidingstraject en de begeleiding in de praktijk. Deze afspraken worden vastgelegd in een tripartiete overeenkomst.

Begeleiding en studieadvies

Vanaf de start van de pabo bij Thomas More Hogeschool hebben veel aandacht voor jouw ontwikkeling. Dit gaat van beroepsvaardigheden zoals het ontwerpen en geven van inspirerende lessen tot de begeleiding van kinderen tot jouw eigen uitdagingen en ervaringen. Je krijgt structureel feedback waardoor je je snel ontwikkelt tot een zelfstandige leerkracht en een volwaardige collega.

Locatie

Op 300m lopen vanaf de achterkant van Rotterdam centraal staat onze hogeschool op een hele fijne en gunstige plek. Wij zijn makkelijk te bereiken met het ov, hebben een gezellig en knus gebouw met een mooi nieuw Café 80 waar je kunt chillen en eten en drinken kunt halen, fijne werkplekken en een lekker terras waar je buiten kunt zitten.

Praktische informatie

Locatie

Benieuwd waar je gaat studeren? Loop een rondje door het gebouw met Daan en Ricardo!

 

Meer informatie en aanmelden
 • Zij-instroom brochure
 • Meer informatie - de verschillende schoolbesturen uit het convenant.
 • Voor zij-instroomtrajecten bij scholenbestuur de RVKO kun je je hier aanmelden.
 • Heb je een contract bij een ander bestuur of algemene vragen over de zij-instroom neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg je ons al op social media voor leuke nieuwtjes en inspiratie?

Instagram social media Thomas More Hogeschool   Youtube social media Thomas More Hogeschool   Facebook social media Thomas More Hogeschool   Linkedin social media Thomas More Hogeschool   Twitter social media Thomas More Hogeschool

 

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.