fbpx

Visie en missie

 
Missie
Samen opleiden

Thomas More Hogeschool en de katholieke basisschoolbesturen brengen actuele kennis en expertise samen om leraren op te leiden voor Rotterdam en omgeving. Samen willen we ervoor zorgen dat alle leerlingen in Rotterdam en omgeving de beste leraren krijgen: leraren die het verschil maken, leraren die het geloof hebben in ieder kind en dit nooit opgeven, leraren die kinderen kunnen ‘lezen’ en willen horen wat ze te zeggen hebben, leraren die samenwerken en samen leren met andere leraren om onderwijs te maken waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen tot levenskunstenaars.

Visie
Persoonlijke en professionele ontwikkeling gaan hand in hand

We zijn ervan overtuigd dat je geen goede leraar kan worden zonder je als mens te ontwikkelen. Persoonlijke en professionele ontwikkeling gaan hand in hand.Rotterdam is een wereldstad met een grote etnisch-culturele en economische diversiteit. Het is ook een complexe omgeving die voortdurend in beweging is. In die omgeving zijn stevige leraren nodig die met hart & ziel de goede dingen doen, ook in de ogen van de kinderen.
Professionalisering met hart & ziel vraagt om verbinding met drijfveren van zorg en liefde voor kinderen, het vermogen je eigen talenten te ontdekken en in te zetten en weten wat jezelf en de ander geluk brengt.
Een leraar basisonderwijs is daarbij in ieder geval op de hoogte van de laatste kennis en inzichten op het gebied van pedagogiek, psychologie, reken- en taaldidactiek, kunstzinnige vorming en wereldoriëntatie en beschikt over pedagogische tact, communicatieve vaardigheden en een nieuwsgierige en onderzoekende houding.
Het programma kent daarom een stevige kennisbasis, investeert in de ontwikkeling van beroepsvaardigheden en in de persoonlijke vorming van de student. Gedurende de opleiding dagen we studenten uit om hun eerder opgedane kennis en ervaringen, hun overtuigingen en handelingsrepertoire, voortdurend kritisch te onderzoeken en te verrijken en -waar nodig- bij te stellen. We vragen aandacht voor ‘het waagstuk van het onderwijs’, het perspectief van het pedagogisch wenselijke en de toekomst van vreedzaam samenleven in diversiteit.
We bieden studenten daartoe een krachtige leeromgeving, gebaseerd op vier pijlers:

 1. Pendel tussen theorie en praktijk
  Studenten leren door voortdurend pendelen tussen theorie en praktijk. In een geïntegreerd onderwijsprogramma ervaren studenten dat wat ze leren ertoe doet bij de uitoefening van het beroep. Daarnaast ontstaan leervragen in de praktijk die studenten mee terugnemen naar de opleiding en verbonden worden aan theorie. Door reflectie op praktijk, theorie en eigen overtuigingen, drijfveren, talenten en handelingsrepertoire ontstaat betekenisvol leren.
 2. Leraar in een wereldstad
  We zijn er op gericht om de horizon van studenten te verbreden door hen te confronteren met een diversiteit aan perspectieven en praktijken. We benutten de veelzijdige mogelijkheden van de stad op het gebied van cultuur & erfgoed, technologie, de traditie van burgerschap en omgaan met verschillende talen en culturen. We moedigen studenten aan om verbinding aan te gaan, ook als dat spannend is omdat de verschillen groot zijn of de communicatie emotioneel beladen is. Zo rusten we studenten toe voor het werken in een ‘superdiverse’ omgeving.
 3. Ontwikkeling tot eigenzinnige leraar
  Studenten ontwikkelen tijdens de opleiding hun eigen visie en aanpak. We bieden studenten keuzemogelijkheden zodat zij zich kunnen profileren, gebruikmakend van hun talenten en interesses en gaan daarover steeds met studenten in gesprek. We doen daarbij een beroep op ambitie, kritisch en creatief denken, samenwerkend leren en innovatief ontwerpen van onderwijs, want de studenten van nu zijn de leraren die straks kinderen voorbereiden op een nog onbekende toekomst.
 4. Professionals in een leergemeenschap
  We benaderen onze studenten vanaf de eerste dag als professionals die deel uitmaken van de leergemeenschap Thomas More. Dat betekent dat studenten een actieve en zelfverantwoordelijke rol hebben. Van meet af aan nodigen we ze uit om mee te denken over de verbetering van het onderwijs, om sturing te geven aan hun eigen ontwikkeling en om leeropbrengsten te verantwoorden.
  Op die manier leiden we studenten op tot zelfstandige en verantwoordelijke professionals, die ook na de afronding van hun studie in staat zijn zelf sturing te geven aan hun verdere ontwikkeling en aan versterking van het onderwijs in de basisscholen.

 

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter