fbpx

AANPASSING REGELS BINDEND STUDIEADVIES

Het College van Bestuur van Thomas More Hogeschool past de regels van het bindend studieadvies aan op grond van de recente uitspraken van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). De eis dat binnen twee jaar het propedeusediploma moet zijn behaald, komt per direct te vervallen. Het Onderwijs Examen Reglement (OER) zal hierop worden aangepast.

De afgelopen jaren was de regel bij de meeste hogescholen en universiteiten: aan het einde van het eerste propedeusejaar een minimum aantal studiepunten halen (bij TMH 50 EC)* en binnen twee jaar het propedeusediploma. 

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs heeft echter geoordeeld dat na een positief studieadvies aan het einde van het eerste propedeusejaar niet langer de eis mag worden gesteld dat het propedeusediploma binnen twee jaar moet zijn behaald. Een studieadvies mag maar één keer gegeven worden en dat moet aan het eind van het eerste studiejaar. Op een positief studieadvies aan het eind van het eerste studiejaar, op basis van het behaalde minimumaantal EC, kan dus niet alsnog een negatief studieadvies volgen als de resterende punten van de propedeuse in het tweede jaar vervolgens niet zijn behaald.

Dat studenten tot dusverre twee jaar de tijd kregen om hun propedeuse te halen was een aanpak die ook rekening hield met de belangen van de student. Hiermee bieden wij studenten immers de kans om te laten zien dat zij de opleiding met succes kunnen afronden, terwijl tegelijkertijd studenten gestimuleerd worden om voortvarend te studeren en ervoor te zorgen dat zij geen propedeuse-onderdelen open hebben staan terwijl ze al ver in de hoofdfase van de opleiding zijn. 

Studenten in het tweede jaar van de opleiding, die volgens het geldende Onderwijs Examen Reglement een negatief bindend studieadvies zouden ontvangen omdat zij de studiepunten van de propedeuse nog niet hebben behaald, zijn inmiddels door de examencommissie geïnformeerd dat de betreffende regel niet zal worden toegepast. Concreet betekent dit dat studenten die aan het einde van het eerste propedeusejaar de voor hun opleiding geldende bsa-norm hebben behaald, onvoorwaardelijk een positief studieadvies krijgen. Met ingang van studiejaar 2016-2017 wordt het Onderwijs Examen Reglement aangepast conform de uitspraken van het CBHO.

 *Aangepast per februari 2019, voorheen was dit 52 EC

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter