fbpx

Onderzoekswerkplaats Professionaliseren met hart en ziel

Wie lesgeeft weet dat onderwijs altijd meer is dan lesdoelen halen, toetsresultaten verbeteren en orde houden. Aan alles wat er in de klas gebeurt, vórmen kinderen zich, en leraren begeleiden hen daarbij. Wat daar gebeurt, dat is de ziel van het onderwijs, daar gaat een leraarshart naar uit.

Tijdens de bijeenkomsten gaan we op zoek naar taal om met elkaar te spreken over pedagogische sleutelmomenten. Door het stille weten dat in de ervaring besloten ligt, naar boven te halen en er met elkaar over te spreken, wordt de pedagogische professionaliteit van leraren versterkt.
Tevens zal de lector tijdens de bijeenkomsten het verband leggen met bronnen uit de geesteswetenschappelijke pedagogiek. Zodoende wordt het praktijkonderzoek in het perspectief geplaatst van een wetenschappelijke traditie die o.a. in de VS en in Duitsland hoogtij viert en die in Nederland sinds het verschijnen van het werk van Gert Biesta aan een comeback is begonnen.

DOEL
• De pedagogische dimensie van de eigen onderwijspraktijk onderzoeken in dialoog met collega’s
• Je pedagogische professionaliteit versterken
• Terug naar de ziel van het onderwijs

DOELGROEP
Leraren, schoolleiders, IB’ers, bouwcoördinatoren, gevorderde pabostudenten

INHOUD
De ervaringsverhalen uit de onderwijspraktijk van de deelnemers vormen het uitgangspunt van de bijeenkomsten. We onderzoeken de pedagogische dimensie van het onderwijs door het stille weten dat in de ervaringsverhalen verborgen ligt naar boven te halen. Onder begeleiding van de lector worden verbanden gelegd met begrippen uit de geesteswetenschappelijke pedagogiek.

ORGANISATIE
Thomas More Academie. Opleidingsdocent: Dr. Hester IJsseling, lector Professionaliseren met hart en ziel aan de Thomas More Hogeschool.

STUDIEBELASTING
6 bijeenkomsten van 3 uur plus ca. 1 uur voorbereidingstijd per bijeenkomst.

KOSTEN
Kosteloos, wegens deelname aan het onderzoek van het lectoraat Professionaliseren met hart en ziel.

LOCATIE
Thomas More Hogeschool

CURSUSDATA
Startbijeenkomst woensdag 16 oktober, 13.30-16.30 uur
De daarop volgende data worden samen met de deelnemers vastgelegd bij de eerste bijeenkomst.

BIJZONDERHEDEN
Wie deelneemt aan dit professionaliseringstraject draagt tevens bij aan het onderzoek van het lectoraat Professionaliseren met hart en ziel. Er zijn daarom geen kosten verbonden aan deelname. Wel wordt commitment gevraagd om aan alle zes bijeenkomsten actief deel te nemen.
Maximale groepsgrootte 12 deelnemers

Meer informatie over de inhoud: 
Hester IJsseling; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hester IJsseling foto lucy lambrie zie binnenzijde

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.