fbpx

Buitenlab

Buitenlab voorbeeldles 2 kinderen Thomas More Hogeschool

EEN GROENE ONTDEKPLEK VOOR WERELDWIJSHEID IN HET ONDERWIJS 

Onze maatschappij verandert in rap tempo. Wij, maar zeker ook onze studenten en leerlingen krijgen te maken met veel en snel opeenvolgende maatschappelijke uitdagingen. Het is niet voor niets dat de OESO een grootschalig onderzoek is gestart naar het belang van sociale en emotionele vaardigheden in het onderwijs: zij pleit dat simpele feitenkennis inboet aan waarde. Juist vaardigheden als doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, punctualiteit, creativiteit, aanpassingsvermogen en empathie zijn belangrijk in een wereld die snel verandert en steeds complexer wordt. Maar hoe geef je de ontwikkeling van die vaardigheden nu een vaste plek in je onderwijs? 

Thomas More Hogeschool heeft de missie wereldwijze en eigenzinnige leraren op te leiden die de maatschappelijke uitdagingen in de wereld weten te ontsluiten en om te zetten naar opdrachten voor leerlingen in hun onderwijs. Zo leren kinderen van en in de wereld. Wereldwijsheid gaat voor ons over de ontwikkeling van kinderen als actieve makers van de toekomst, die met zorg en liefde voor elkaar en de wereld bijdragen aan een inclusieve en duurzame samenleving. 

We stimuleren hierbij het leren buiten het klaslokaal, in die wereld. Alles wat je buiten kunt doen in het onderwijs, moet je buiten doen. Zo maak je kinderen op een gezonde en veelzijdige manier wereldwijs. Frisse lucht, beweging, een andere omgeving, de rijke leeromgeving, de dagelijkse werkelijkheid… Deze elementen zijn van absolute meerwaarde bij het leren. En je hoeft er echt niet ver de deur voor uit. Het schoolplein biedt al zo veel kansen! 

Toch doen we het in Nederland weinig tot niet: lesgeven in de schoolomgeving. Terwijl leerkrachten in Scandinavië, Engeland en Australië regelmatig onderwijs in de schoolomgeving verzorgen. Op het schoolplein of verder buiten het eigen klaslokaal, zoals in het museum of een bedrijf. Thomas More Hogschool heeft veel expertise opgedaan in het realiseren van buitenonderwijs in de grootstedelijke context. Binnen het lectoraat natuur en ontwikkeling kind en in onze samenwerking met de TU Delft onderzoeken we hoe het leren in de buitenlucht als meerwaarde kan worden benut in het onderwijs 

Om onze doelstellingen op het gebied van wereldwijsheid te stimuleren realiseren we onder andere een buitenlab, een groene postzegel midden in de stad. 

Ons buitenlab dient de volgende functies: 
 • Studenten en leerkrachten leren hoe ze een buitenleslokaal kunnen inzetten als rijke leeromgeving met inzet van een grote diversiteit aan vakken. 
 • Studenten en leerkrachten kunnen in het buitenleslokaal oefenen met hun leerlingen in het verzorgen van onderwijs aan kinderen. 
 • Leerlingen van scholen kunnen buitenonderwijs krijgen van studenten en leerkrachten 
 • Kinderen en bewoners uit de buurt kunnen gebruik maken van de tuin om te spelen en helpen ons de tuin onderhouden. Dit bevordert de maatschappelijke betrokkenheid aan een drukke weg pal naast het centraal station.
 • Natuurverenigingen krijgen een groene postzegel in de stad waardoor de biodiversiteit in Rotterdam ondersteund wordt.  
Betrokken doelgroepen: 
 • Studenten, leraren in opleiding; 
 • Leerkrachten PO die zich verder willen professionaliseren op het gebied van ‘onderwijs in omgeving’ voor wereldwijze kinderen; 
 • Leerlingen PO die les krijgen van leerkrachten en/of studenten; 
 • Buurtbewoners; 
 • Opleidingsdocenten die hun vak verzorgen in buitenlokaal en zo ‘practice as we preach’ voorbeeldig onderwijs verzorgen; 
 • Onderzoekers vanuit onze Lectoraten ‘Natuur en Ontwikkeling Kind’, het Lectoraat ‘professionaliseren Met Hart en Ziel’ en ons lectoraat vernieuwingsonderwijs; 
 • Onderzoekers vanuit ons samenwerkingsconsortium met de TU Delft; 
 • Onze partners in natuureducatie. 

Buitenlab voorbeeld kinderen Thomas More Hogeschool min

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.