Landelijke toelatingstoetsen pabo

Er zijn een aantal toelatingsvoorwaarden voor de pabo, want als leraar moet je goed voorbereid zijn, sterk in je schoenen staan en om kunnen gaan met alle verschillende kinderen. Wanneer je je studie aan de pabo start moet je de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek op instroomniveau beheersen. 

NIEUWE REGELS

Voor mbo-studenten en havisten die naar de pabo willen gelden voor het studiejaar 2018-2019 nieuwe regels. Bij het niet behalen van de toelatingstoets aardrijkskunde, geschiedenis of natuur en techniek mogen zij vanaf april 2018 elk vak één keer herkansen.

Wanneer voldoe je aan de toelatingseisen?

 • Wanneer je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde of geschiedenis voldoe je aan de toelatingseisen voor die vakken. Voor natuur & techniek geldt dat je havo-eindexamen moet hebben gedaan in natuurkunde óf biologie. 
 • Mbo-studenten en havisten die geen havo-eindexamen hebben gedaan in (één van) de bovengenoemde vakken, kunnen door het maken van een toelatingstoets per vakgebied aantonen dat zij het instroomniveau beheersen. 

Aanmelden toelatingstoetsen

Je kunt je alleen aanmelden voor het maken van de landelijke toelatingstoetsen via een pabo, bij voorkeur de pabo van je eerste keuze. Als je je via studielink hebt aangemeld bij Thomas More Hogeschool, ontvang je van ons een mail met daarin een link naar de aanmeldsite bij Cito. Hier kun je je aanmelden voor een toetsafname van je voorkeur. 

Let op: meld je alleen aan voor die vakken waarvoor je geen vrijstelling hebt. Kijk voor meer informatie hierover op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

Voor welk(e) toetsmoment(en) schrijf ik me in?

Houd er rekening mee dat je slechts één toets die je niet haalt kan herkansen (vanaf april 2018 geldt één herkansing per vak). Indien je meerdere toetsen moet maken kun je ervoor kiezen om deze tijdens verschillende toetsenmomenten te maken, maar stel het maken van de toetsen niet onnodig uit, omdat je daarmee de duidelijkheid over het kunnen starten met de opleiding uitstelt.

Indien je alle toelatingstoetsen hebt gemaakt en één toets niet hebt voldaan, heb je de mogelijkheid om deze te herkansen tijdens een van de volgende toetsvensters. Daarom is het verstandig om in elk geval al je toelatingstoetsen te plannen voor het laatste (6e) toetsvenster, zo behoud je de mogelijkheid om een herkansing te maken indien nodig.

Toetsdata op Thomas More Hogeschool

Thomas More Hogeschool biedt op de volgende data de mogelijkheid om de toelatingstoetsen te maken:

 • Dinsdag 10 april 2018 van 12:00-16:00 Toetsvenster 3 - Inschrijven via Cito 
  Je ontvangt de link naar het Cito inschrijfsysteem zodra je je hebt inschreven bij Studielink voor onze opleiding.
 • Woensdag 6 juni 2018 van 12:00-16:00 Toetsvenster 4 - Inschrijven via Cito
  Je ontvangt de link naar het Cito inschrijfsysteem zodra je je hebt inschreven bij Studielink voor onze opleiding.
 • Dinsdag 10 juli 2018 van 12:00-16:00 Toetsvenster 5 - Inschrijven via Cito
  Je ontvangt de link naar het Cito inschrijfsysteem zodra je je hebt inschreven bij Studielink voor onze opleiding.
 • Dinsdag 14 augustus 2018 van 12:00-16:00 Toetsvenster 6 - Inschrijven via Cito
  Je ontvangt de link naar het Cito inschrijfsysteem zodra je je hebt inschreven bij Studielink voor onze opleiding.

Komen deze data jou niet goed uit? Je kunt de toets(en) ook maken op een andere pabo. Wellicht faciliteert een andere pabo een toets op een andere dag binnen het toetsvenster (de termijn waarin de toets openstaat) die jou wel goed uitkomt. Ga voor data toetsvensters naar goedvoorbereidnaardepabo.nl. 

Aanbod van het ondersteuningsprogramma

Thomas More Hogeschool biedt evenals enkele andere pabo’s uit de regio, bijscholingsprogramma’s aan. De ondersteuning voor dit studiejaar en (zelfstudie) leermaterialen kun je vinden op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Meer informatie?

Voor meer informatie over hoe je je kunt voorbereiden op de toelatingstoetsen kun je terecht op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

Wil jij meer informatie over de toelatingstoetsen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WISCAT en taaltoets

Wil je meer weten over de mogelijkheden om de rekentoets Wiscat-pabo en/of de taaltoets eigen vaardigheid al tijdens het voortraject te maken?
> Rekentoets Wiscat
> Taaltoets eigen vaardigheid

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter