Dé tip voor studeren op het hbo

Lisanne, eerstejaars

Waarom vallen sommige studenten in het eerste jaar uit? Wat is nu het grootste verschil tussen de middelbare school en het hbo? En wat maakt hbo-studenten zo succesvol op de universiteit? Het zit hem allemaal in de ...

Lisanne, eerstejaars

Waarom vallen sommige studenten in het eerste jaar uit? Wat is nu het grootste verschil tussen de middelbare school en het hbo? En wat maakt hbo-studenten zo succesvol op de universiteit? Het zit hem allemaal in de... Planning!

Op havo deed ik maar wat qua planning. Had ik een toets op woensdag? Dan begon ik dinsdagavond met leren. Als ik heel enthousiast was misschien zelfs maandag avond maar dat gebeurde zelden. Mijn cijfers? Voldoendes (maar daar was dan ook alles mee gezegd). Toen kwamen de eindexamens en ik had last van behoorlijke stress. Ik kreeg een tip van iemand om een planning te maken voor de meivakantie. Twee weken vooruit plannen had ik nog nooit gedaan en ik deed er zeker een hele middag over om die planning te maken. Maar het resultaat mocht er zijn. De cijfers van mijn eindexamens waren vele malen beter dan mijn normale cijfers. Lag dit aan het plannen? Jazeker! Het enige wat ik anders had gedaan dan normaal was plannen. De manier waarop ik leerde bleef precies hetzelfde.

Daarom mijn tip aan jullie... ga plannen! Plan zeker een maand voor je tentamenweek wanneer je gaat leren en wat je gaat leren. Ook is het heel handig om je opdrachten, werkstukken en verslagen af te hebben voordat je begint met leren. Niets is zo vervelend een opdracht te vergeten en volledig in de stress te schieten een avond van tevoren (geloof me ik kan het weten).

En hoe plan je dan, vragen jullie je af?

 • Eerst schrijf je op wat er allemaal geleerd en gemaakt moet worden.
 • Dan plan je de dagen waarop je wilt gaan leren (en met wie als je dat fijn vindt).
 • Dan plan je wanneer je wat maakt.
 • Dan plan je wanneer je wat leert.

En het allerbelangrijkste als je eenmaal je planning hebt is natuurlijk het houden aan je planning. Menig student heeft daar de meeste moeite mee. Maar dat is een kwestie van oefenen en motivatie.

Nu moet ik wel zeggen dat ik als eerstejaars pabo-student niet al jaren ervaring heb met plannen en mijn tips zijn op eigen risico. Veel succes volgend jaar op je opleiding naar keuze!

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter