Studiekeuzestress!

Miranda, derdejaars

Het valt niet mee om tot een goede studiekeuze te komen. Er zijn zoveel opleidingsmogelijkheden, er moeten zoveel zaken worden afgewogen! Sla je de ene richting in, dan sluit je misschien de andere uit. Wil je dat wel? Wat vind je leuk? Wat kan je nu al?

Miranda, derdejaars

Beste aankomende student,

Het valt niet mee om tot een goede studiekeuze te komen. Er zijn zoveel opleidingsmogelijkheden, er moeten zoveel zaken worden afgewogen! Sla je de ene richting in, dan sluit je misschien de andere uit. Wil je dat wel? Wat vind je leuk? Wat kan je nu al?

Misschien loop je met het idee rond om aan een pabo te gaan studeren, maar heb je daar nog enige twijfels over. Het is dan goed om een lijst met kenmerken bij de hand te hebben die een goede pabostudent typeren. Het spreekt voor zich dat iemand die zich voorbereidt op het vak van basisschooldocent belangstelling heeft voor kinderen in de leeftijdsgroep van 4 tot 12 jaar. Geduld is ook een vereiste, evenals creativiteit en een gezonde dosis humor. Jonge leerlingen zijn niet dol op chagrijnen. Weinig mensen zijn dat. Wie voor de klas staat, moet kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen. De ervaren docent weet dat een les zelden exact loopt, zoals gepland is. Er hoeft maar één bij het lokaal in te vliegen... Improvisatietalent is dus waardevol en bovendien stressbestendigheid. Kinderen hebben sturing nodig, de leerkracht moet die geven. Deze dient dus gezag uit te stralen. Een helder hoofd en een geordende manier van werken zijn zeker nuttig.


Het is overigens niet erg als je in één of meerdere zaken de nodige ontwikkeling mist. De pabo is ervoor om je die te geven. Het is een gedegen opleiding die je klaarstoomt voor het vak van basisschooldocent. Beschik je over de juiste kwalificaties, dan kan het een geweldige baan zijn.
De volgende stap is dan het selecteren van de pabo die het beste bij je past. Een goede kandidaat zou de Thomas More Hogeschool kunnen zijn. Deze biedt kleinschaligheid, zodat studenten korte lijntjes hebben met de docenten en medeleerlingen. Er worden veel stagedagen aangeboden en je zit steeds een half jaar in dezelfde stageklas, waardoor je een goede band kan opbouwen met de leerlingen en de school. Dit is niet vanzelfsprekend bij iedere opleiding. De RVKO, Rotterdamse vereniging voor Katholiek onderwijs, is in hetzelfde gebouw gevestigd. Dit heeft als voordeel dat je de kans krijgt om kennis te maken met de eventuele toekomstige werkgever. Die geeft lezingen, voorlichtingen en cursussen aan de studenten om er zeker van te zijn dat de beste studenten de arbeidsmarkt betreden. Tot slot kan je vanaf pabo 2, jezelf al gaan specialiseren, zodat je echt kan uitgroeien tot de leerkracht die je altijd al had willen zijn.


Hopelijk helpt dit artikel je bij het voorbereidende zelfonderzoek en schoolkeuze.
Veel succes!

Als je meer wilt weten over stagelopen lees dan ook het artikel van eerstejaars student Lisanne.

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter