(lekker veel) Stagelopen op de pabo

Lisanne, eerstejaars

Voor wie dat nog niet wist: op de pabo loop je stage. Heel veel stage. Je begint rustig in het eerste jaar met één dag per week en af en toe eens een hele week.

Lisanne, eerstejaars

Voor wie dat nog niet wist: op de pabo loop je stage. Heel veel stage. Je begint rustig in het eerste jaar met één dag per week en af en toe eens een hele week. In de hogere jaren wordt dit steeds meer, dus bereid je voor. Maar wat kan je eigenlijk verwachten van stage? Wat zijn problemen die je tegen kan komen? Hier volgen mijn ervaringen.
2017 stageklas Lisanne

De mentor
Ten eerste krijg je op stage een mentor aangewezen. Dit is de juf of meester van de groep waar je stage gaat lopen. Deze mentor zie je elke stagedag. Het is mogelijk dat het niet klikt tussen jou en je mentor. Toch moet je het met hem of haar doen dus probeer positief te blijven! Natuurlijk zijn er ook mentoren waarmee je wel klikt en waarmee je alles over de pabo en stage kunt bespreken. Een leuke mentor is een kwestie van geluk!

De stageklas
Na de mentor is op je stage de stageklas het belangrijkst. Deze kinderen zie je dus samen met je mentor elke stagedag terug. Probeer ervoor te zorgen dat de kinderen uit de stageklas met je willen werken en dat je een band met ze krijgt. Dit betekent natuurlijk niet dat je alleen maar aardig moet zijn. Soms is streng en consequent zijn belangrijker om ervoor te zorgen dat je lessen goed blijven verlopen. Een aantal tips om te bonden met je stageklas:

 • Leer zo snel mogelijk de namen. Niets is zo onpersoonlijk als Hé jij daar, wat is het antwoord?
 • Maak met kinderen een praatje (aan begin/eind van de dag of tijdens de pauze). Leer hun hobby’s, interesses, vriendjes, vriendinnetjes, sterke en zwakke kanten kennen. Zorg dat de kinderen jou ook leren kennen. Misschien hebben jullie wel gemeenschappelijke interesses waarover je af en toe kunt babbelen.
 • Geef een les waar iets in verwerkt is wat de kinderen leuk vinden. Denk aan lessen waarin je de hobby’s of interesses van kinderen verwerkt. Spelletjes doen het ook altijd goed. Op deze manier krijgen de kinderen zin in je lessen en doen ze beter mee.
 • Doe mee in de pauzes. Niets is zo leuk als een juf of meester lekker gek mee kan doen met de kinderen. Bij mij op stage vinden ze het geweldig als ik mee doe met tikkertje of voetbal.

De lessen
Maar we moeten niet vergeten dat er op stage ook gewerkt moet worden! Dit begint al thuis met de lesvoorbereidingen die je voor elke les moet maken. Dit lijkt vervelend maar het is voor jezelf erg handig om een lijstje te hebben met wat je moet doen en wat je nodig hebt voor een les. Tijdens de lessen is het belangrijk dat je weet waar je het over hebt en dat je niet in de stress schiet. Voor mij is een stressfactor altijd dat digibord dat niet mee wil werken. Zorg dat je dat soort dingen van tevoren checkt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wees zelfverzekerd tijdens je lessen en laat de kinderen je niet van de wijs af brengen!

Wil je meer weten over studeren op de pabo / Thomas More Hogeschool? Lees ook het bericht van Miranda!

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter