De reis van het mbo naar het hbo

Koen, eerstejaars

Ik heb mijn studentenreisproduct drie maanden geleden opgehaald en ik ben nu al klaar met de trein. Iedere week een ander rooster, de dagen net zo verschillend als iemand met een bipolaire stoornis.

Door eerstejaars student Koen

Ik heb mijn studentenreisproduct drie maanden geleden opgehaald en ik ben nu al klaar met de trein. Iedere week een ander rooster, de dagen net zo verschillend als iemand met een bipolaire stoornis. De ene dag ben ik gewoon vrij en de andere dag ben ik bezig tot de klok 12:00 middernacht slaat. Het is wel even wennen voor mij hoor. Soms moet ik een heel boek uitlezen voor een les. Dat was op het mbo wel anders.

Maar ik heb dan ook wel het probleem om telkens terug te kijken naar het verleden. Toen ik begon op de middelbare school dacht ik: ‘’de basisschool, wat was dat een makkie zeg’’. En toen ik mijn diploma had gekregen racete ik naar het mbo dacht ik: ‘’dat doe ik wel even’’. Maar bij het hbo dacht ik er anders over, ik weet dat ik alle zeilen moet bijzetten. Alles is net ietsje anders. Een nieuwe klas die erg divers en actief is. Nieuwe docenten, die hun lessen elk op hun eigen bijzondere manier invullen. En de vakken, je verdiept je veel meer in de stof dan op het mbo. Maar ik het meest moet ik wennen aan de verantwoordelijkheid die je op je schouders krijgt. Op het mbo moest je huiswerk wel maken of anders zat je tijdens de les diep in de problemen. Doe je dat op het hbo dan maakt dat in de les niet veel uit maar als je dan een dikke 1 op je toets krijgt kun je natuurlijk alleen naar jezelf kijken. Ook de studeerdagen (vrije dagen) moet jezelf invullen. Een dagje weg, moet natuurlijk niet maar het wel verleidelijk op zo’n dag. Al met al moet ik zeggen dat mijn mbo-avontuur afgelopen is maar dat het volgende avontuur nog uitdagender en intensiever is. En hopen dat ik over vier jaar lachend terugkijk op het hbo, denkend hoe makkelijk ik het eigenlijk had.

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter