Specialist Muziek in het Primair Onderwijs

In samenwerking met het Rotterdams conservatorium Codarts biedt Thomas More Hogeschool de leergang muziek op de pabo aan. In dit traject ontwikkel je je vanuit je passie voor muziek tot een leerkracht gecertificeerd en gespecialiseerd in het verzorgen van muziekonderwijs. Je behaalt zo niet alleen je pabo diploma, maar ook een erkend diploma vakspecialist muziek.

Op 8 december 2016 bracht Koningin Máxima een bezoek aan onze pabo om te bespreken hoe de pabo’s er de komende jaren voor kunnen zorgen dat meer leerkrachten muziekonderwijs gaan geven op de basisschool.
> Lees meer

muziek_piano

Voor wie is dit traject?
De opleiding specialist muziek in het primair onderwijs is bedoeld voor pabostudenten die affiniteit hebben met muziek en cultuur en extra scholing willen op muzikaal gebied. Bij aanvang van de opleiding wordt verwacht dat je (basaal) noten kan lezen en een instrument bespeelt of zingt. Wanneer je kiest voor deze leergang maak je gebruik van de vrije ruimte op de pabo of volg je de leergang in eigen tijd. Na afronding van de pabostudie ontvang je het certificaat tot vakspecialist muziek.

Intake
Je begint het traject met een intake met de coach. Hierin brengen we jouw beginsituatie in kaart en stellen we een studieplan op.

Programma/onderdelen
Je ontwikkelt zangvaardigheid en speelvaardigheden voor je instrument. Ook leer je een begeleidingsinstrument bespelen zoals gitaar of piano. Je ontwikkelt kennis op het vlak van muziekdidactiek, visie, cultuureducatie en muziektheorie. Elke onderwijsweek volg je voor dit muziektraject anderhalf uur colleges en practica, aanvullend op het reguliere onderwijsprogramma voor de pabo.

muziek_gitaar

Structuur

 1. Het eerste jaar ontwikkel je je eigen muzikale vaardigheden. Je gaat zingen, spelen op instrumenten en je ontwikkelt kennis en vaardigheden voor muziektheorie. Je volgt allerlei activiteiten op je eigen niveau en ervaart zo wat muziek met jou en met anderen doet. Met je groep bezoek je concerten en participeer je in groepszang.
 2. De activiteiten in het tweede jaar bereiden jou voor op je rol als toekomstig leerkracht met als specialisatie muziek. Je werkt aan je vakdidactische competenties en past deze toe in de stage. Hierbij wordt ook de vertaalslag gemaakt naar de culturele omgeving om de school en in de grote stad. Ook nodig je een musicus uit in de les, zo doe je ervaring op met organiseren en ontwikkel je een visie op muziekonderwijs.
 3. In het derde jaar ga je je profileren. We besteden aandacht aan de muzikale ontwikkeling van het kind en bestuderen diverse theorieën over hoe muziekonderwijs gegeven kan worden over een langere periode. Je bestudeert de leerlijnen voor muziek. Je leert muziek koppelen aan andere vakken en aan sociaal emotionele ontwikkeling. Je ontwikkelt opvattingen en visie op muziekonderwijs in de basisschool. Ook leer je samenwerken met collega’s om het vak in de basisschool vorm te geven. In het derde jaar rond je de opleiding muziek af.
 4. In het vierde jaar studeer je af. Het is mogelijk om in het vierde jaar de minor cultuureducatie te volgen zodat je het ICC-certificaat voor cultuurcoördinator krijgt.

Resultaat en certificering
De opleiding vakspecialist muziek is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt na het behalen van je pabodiploma ook het diploma Vakspecialist muziek via Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister.

Bijzonderheden
De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met Hogeschool voor Muziek en Dans Codarts Rotterdam. Er wordt uitgegaan van een groep van ongeveer 20 studenten.

Studielast en duur

 • 84 studiebelastingsuren per jaar (aanvullend op het reguliere onderwijsprogramma voor de pabo)
 • Drie jaar

Proefstudeeravonden op 29 januari en 9 april
Als je wilt proeven aan de opleiding tot vakspecialist muziek, kun je je inschrijven voor een proefstudeeravond op 29 januari of 9 april. Je gaat muziekmaken met de groep. Ook ervaar je hoe we de didactiek en het opdoen van muzikale vaardigheden vormgeven. De avond begint om 18.00 en we sluiten af om 19.30. Schrijf je in door een mail te sturen naar Roeland Vrolijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie en aanmelden
Wil je je aanmelden? Dat kan hier via dit formulier.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Roeland Vrolijk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pabo voor de Muziekspecialist

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter