Minor onderwijsinnovatie

Geen mens is gelijk: daarom is het eigenlijk vreemd dat we in het onderwijs zo vaak uitgaan van gemiddelden. Een aantal pedagogen ging met dit gegeven al aan de slag in de 20e eeuw, maar ook nu is het zoeken naar alternatieve manieren om onderwijs op maat te verzorgen nog steeds een actueel onderwerp!
In steeds meer reguliere basisscholen zien we elementen terugkomen uit Jenaplan-, Montessori- en Daltonscholen.
Ook zien we in onze regio steeds meer scholen ontstaan die werken vanuit een eigen visie op onderwijs.
Ben je erachter gekomen dat je als leerkracht liever wil begeleiden dan leiden? Er zijn scholen waar het onderwijs zo georganiseerd is dat die rol ook mogelijk wordt. Wil je graag samen met collega's werken aan beter onderwijs?
Op (traditionele-)vernieuwings-onderwijs-scholen is samenwerken met collega's net zo vanzelfsprekend als dat is voor kinderen in de basisschool klas.

Programma

Binnen de minor onderwijsinnovatie kun je kiezen voor Jenaplan, Dalton of overig. Het Jenaplan traject sluit de minor af met een diploma, het daltontraject leidt op tot een certificaat.
We starten met een oriëntatiefase waarin jezelf(mogelijkheden), de stageschool (wensen en kansen) en de pabo (eisen) in kaart worden gebracht.

Daarna werk je aan je eigen vaardigheden (op het gebied van de stroming naar jouw keuze) en ga je een onderzoek of een praktijkopdracht uitvoeren. Het onderwerp daarvan is in principe helemaal vrij, zo lang het maar uitvoerbaar is en past bij de school waarmee je dat traject hebt afgesproken.
Je doet dat natuurlijk niet alleen: we maken een teamontwikkelplan en proberen daar waar mogelijk elkaar aan te vullen en van elkaar te leren. Soms wordt een stukje onderwijs verzorgd door een student, soms door een docent, soms gaan we de kunst afkijken op een school of in een museum, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van alle betrokkenen.  

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter