Minor onderwijsinnovatie

(Dalton, Jenaplan, Montessori, overig)

Geen mens is gelijk: daarom is het eigenlijk vreemd dat we in het onderwijs zo vaak uitgaan van gemiddelden. Een aantal pedagogen stelden dit al aan het begin van de 20e eeuw, maar ook nu is het zoeken naar manieren om onderwijs op maat te verzorgen nog steeds een actueel onderwerp!

In steeds meer reguliere basisscholen zien we elementen terugkomen uit Jenaplan-, Montessori- en Daltonscholen. Ook zien we in onze regio steeds meer scholen ontstaan die werken vanuit eigen visies op onderwijs.

Ben je er achter gekomen dat je als leerkracht liever wil begeleiden dan leiden? Er zijn scholen waar het onderwijs zo georganiseerd is dat die rol ook mogelijk wordt. Wil je graag samen met collega’s werken aan beter onderwijs? Op (traditionele-) vernieuwingsscholen is samenwerken met collega’s net zo vanzelfsprekend als dat is voor kinderen in de klas op de basisschool.

Programma minor Onderwijsinnovatie

Binnen de minor onderwijsinnovatie kun je kiezen voor Jenaplan, Dalton, Montessori of overig. Het Jenaplantraject sluit de minor af met een getuigschrift voor het onderdeel dat je gevolgd hebt. Het Daltontraject leidt op tot een certificaat. Het Montessori-traject sluit je af met een certificaat theorie, onderdeel van de nascholingscursus Montessori.

We starten met een oriëntatiefase waarin jijzelf (jouw mogelijkheden), de stageschool (wensen en kansen) en de pabo (eisen) in kaart worden gebracht. Daarna werk je aan je eigen vaardigheden (op het gebied van de stroming naar jouw keuze) en ga je werken aan een onderzoek, proeve van bekwaamheid of een product. Het onderwerp of het doel is in principe helemaal vrij, zolang het maar uitvoerbaar is op de school waar je stage loopt. Je doet dat natuurlijk niet alleen: we maken een teamontwikkelplan en proberen daar waar mogelijk elkaar aan te vullen van elkaar te leren. Soms wordt een deel onderwijs verzorgd door een student, soms door een docent, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden. Na het schrijven van een startdocument ga je zelfstandig aan de slag met je onderzoek op jouw stageschool. Ook werk je daar aan je eigen vaardigheden als leerkracht: een diploma of certificaat geeft immers de meerwaarde weer: je krijgt dat als extra naast je getuigschrift pabo!

Nieuwsgierig geworden?

Kom dan eens praten met een van de docenten die betrokken zijn bij de minor onderwijsinnovatie. Deze docenten vormen samen een hecht team, waarbij gebruik gemaakt wordt van elkaars competenties. We leren van en met elkaar.

Wil je je eigen weg bepalen, maar niet aan je lot overgelaten worden? Wil je werken in een team, maar toch ook onderwijs op maat zelf ervaren? Wil je leren hoe onderwijs ook anders kan? Dan is deze minor wat voor jou! Meer informatie: Brigitte Witmus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter