Onderzoekend en ontwerpend leren (voor teams)

Met deze teamtraining verdiepen jullie je in de manieren waarop je het onderzoekend en ontwerpend leren in jullie school kunnen introduceren. Vertrekpunt is verwondering van jezelf en je leerlingen. Door middel van vragen stellen trainen we jullie in de wijze waarop we leerlingen kunnen leren denken. Met de werkvormen om het creatief denken en handelen te stimuleren, wordt duidelijk op welke wijze we kinderen kunnen laten groeien in het leren denken.

DOEL
Met het hele team gaan jullie een proces in waarbij je (een deel van) het onderwijs in jullie school omvormt tot onderzoekend en ontwerpende leeractiviteiten. Het vertrekpunt wordt de verwondering van jouw leerlingen. Je leert de kracht kennen van zwijgen om leerlingen te laten denken. Je weet hoe je jouw leerlingen d.m.v. vragen stellen verder kunt helpen. Daarnaast ken je werkvormen die het creatief denken en handelen van leerlingen stimuleren.

DOELGROEP
Schoolteams. Ook geschikt voor Daltonscholen die met ateliers willen werken.

INHOUD
Om goede onderzoekend en ontwerpend leren lessen te kunnen geven is het belangrijk om zelf te kunnen verwonderen. Vanuit verwondering ontstaan vragen of ontwikkelen problemen die moeten worden opgelost. Op dit moment is er in het onderwijs weinig plaats voor verwondering van leerlingen en leerkrachten. Wanneer we leerlingen deze ruimte bieden, ontstaan spontane leerprocessen die de onderzoeks- en ontwerpvaardigheden (ook wel 21ste eeuwse vaardigheden genoemd) stimuleren. Het bieden van ruimte aan leerlingen om te werken vanuit verwondering is voor leerkrachten geen eenvoudige klus. Het vraagt vaardigheden die we uit het oog zijn verloren. Daarom wordt tijdens deze training aandacht geschonken aan de manier waarop vragen kunnen bijdragen aan het leerproces. Hoe we leerlingen weer eigenaar kunnen maken van het eigen leren en op welke wijze we denken kunnen stimuleren. De verschillende technieken die in de klas kunnen worden ingezet worden met het hele team geoefend. Hierdoor kunt u na afloop van de training aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren in de eigen groep.

ORGANISATIE
Thomas More Academie

STUDIEBELASTING
4 bijeenkomsten van 3 uur, thuisstudie/lesvoorbereiding 4 uur, uitvoering en direct toepassen in de eigen klas minimaal 3 uur.

KOSTEN
€4.500,– per team

LOCATIE
Op de eigen school

CURSUSDATA
Op aanvraag

BIJZONDERHEDEN
Meer informatie over de inhoud: Erwin Groenenberg; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter