Tijd voor spel voor peuters

Spel is een ideaal middel om cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling op gang te brengen en te houden en is onmisbaar in de ontwikkeling van het jonge kind. Maar spel is niet altijd vanzelfsprekend. Sommige peuters lijken niet verder te komen in hun spelontwikkeling; ze blijven rommelen en rondlopen in de ruimte en verschillende hoeken. Wat je zou willen zien is dat peuters op hun eigen niveau in betrokkenheid (gerichtheid op spel) groeien. Jonge kinderen hebben daarom veel speeltijd, een rijk ingerichte speelomgeving en de juiste stimulans en spelbegeleiding van jou als pedagogisch medewerker nodig om zich te ontwikkelen tot volwaardige spelers. Pas als de spelontwikkeling zelf goed op gang komt, kun je deze benutten voor het behalen van cognitieve of sociaal-emotionele doelen.

DOEL
In deze drie bijeenkomsten leer je de spelontwikkeling van kinderen observeren en de verschillende spelniveaus herkennen. Je leert hoe je een rijke speelleeromgeving kunt inrichten waarin kinderen op alle spelniveaus aan hun trekken komen. Daarnaast gaan we aan de slag met spelbegeleiding en welke vaardigheden jij kunt inzetten om de spelontwikkeling echt in beweging te brengen. Tot slot leer je hoe je spel kunt benutten voor het behalen van cognitieve en sociaal-emotionele doelen.

DOELGROEP
Pedagogisch medewerkers van peutergroepen.

INHOUD
In deze training gaan we aan de slag met deze onderwerpen:
• kennis van de verschillende spelniveaus
• observeren van de spelontwikkeling van peuters
• spelbegeleiding
• praktisch aan de slag met het inrichten van inspirerende hoeken
• het werken aan doelen op cognitief- of sociaal-emotioneel gebied door middel van spel

ORGANISATIE
De training wordt in opdracht van de Thomas More Academie verzorgd door Sandra van Huet (RVKO) en Annemarie Geerts-Mulder van Onderwijszaken.

STUDIEBELASTING
De training bestaat uit 3 bijeenkomsten van 3 uur en tussendoor werk je aan 2 praktijk-opdrachten. Die nemen elk ongeveer een uur voorbereidingstijd in beslag.

KOSTEN
€420,- per deelnemer

CURSUSDATA
10-09-2018 16:00-19:00
01-10-2018 16:00-19:00
06-11-2018 16:00-19:00

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter