Executieve functies: met wat dirigeren klinkt het beter! (Groep 1-4)

Executieve functies zijn hogere cognitieve processen die nodig zijn om activiteiten te plannen, te doen en te sturen. Executieve functies kun je de 'dirigent' noemen van de cognitieve en executieve vaardigheden. Zoals een orkest wat sturing nodig heeft om het muziekstuk optimaal ten gehore te brengen, zo heeft ook het brein sturing nodig. Executieve functies helpen bij alle soorten taken in het brein, bij denk- en bij doe-taken.

Deze functies bevinden zich in de prefrontale cortex van de hersenen. Het is een verzamelnaam voor denkprocessen in het brein die belangrijk zijn voor het denken (cognitie) en het uitvoeren (executie) van sociaal, efficiënt en doelgericht gedrag. De executieve functies worden meestal ingedeeld in:
• Impulsbeheersing.
• Concentratie.
• Flexibiliteit.
• Prioriteiten stellen
Maar breinwetenschappers breiden deze lijst moeiteloos uit. In de masterclass zetten we dat zo goed mogelijk op een rijtje. We gaan de “dirigent- functie” in ons brein nader onderzoeken in theorie, maar het is vooral boeiend hoe we die kennis toepasbaar maken in de praktijk in onze groep.

DOEL
Meer weten en meer kunnen met executieve functies is van grote meerwaarde voor iedere professional. Daarom deze aanpak van theorie naar praktijk en andersom. Het eindproduct is bedoeld om binnen teams op een gemakkelijke manier een stukje inhoud rond executieve functies te delen.

DOELGROEP
basisbekwaam, startende leraar

INHOUD
De scholing is verdeeld in 3 onderdelen:
• Masterclass-waarin het vooral gaat om kennis over executieve functies; horen, zien, ervaren en toepassen
• Werkopdracht-waarin iedere deelnemer een eigen transfer maakt van theorie naar praktijk
• Praktijkbijeenkomst- waarin we delen en verdiepen, samen meer kennis en ervaringen krijgen over executieve functies in de dagelijks praktijk op school
Ons gezamenlijke product is “een glossy” waarin we theorie en onze ervaringen in en uit de praktijk samenbrengen. Deze vorm maakt het proces van jou als deelnemer makkelijk deelbaar in een team.

Na de masterclass gaat iedereen in de praktijk aan de slag, we bereiden dat met elkaar voor. Na 6 weken komen we in een praktijkbijeenkomst bij elkaar. We presenteren en reflecteren wat we deden rondom executieve functies in de groep. Vervolgens kiezen we een format, verdelen de taken (cognitie en executie) om de opbrengst te bundelen in een eenmalige uitgave van een glossy “De dirigent”. Zodat we met en van elkaar kunnen leren en collega’s kunnen inspireren.

ORGANISATIE
Thomas More Academie, in samenwerking met Janneke Hagenaar (Bureau Hagenaar)

STUDIEBELASTING
2 bijeenkomsten van 3 uur: de Masterclass en de Praktijkbijeenkomst
Daarnaast ongeveer 8 uur (of wellicht meer als je de ‘flow’ hebt) zelfstudie, opdrachten en implementatie in de praktijk

KOSTEN
€195,-

LOCATIE
Thomas More Hogeschool

CURSUSDATA
03-10-2018 13:30-16:30
14-11-2018 13:30-16:30

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter