Montessori-opleiding voor leerkrachten

De opleiding is gebaseerd op de nieuwe basisdocumenten, zoals ontwikkeld door de Nederlandse Montessori Vereniging. We bieden een inspirerende ‘voorbereide leeromgeving’ waarin je onderzoekend leert, samen onderwijs ontwerpt om in de praktijk uit te proberen, vaardigheden traint en ervaringen deelt in je leerteam.

DOELGROEP
Deze opleiding is geschikt voor alle leraren, ervaren of onervaren, die op een montessorischool werken of willen gaan werken. Minimaal 1 jaar werkervaring op een montessorischool is een pré. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een opleiding voor Montessori vakbewkaam. Meer informatie is later op de website terug te vinden.

INHOUD
Weten: De visie van Maria Montessori wordt geplaatst in de hedendaagse context van onderwijs, onderbouwd vanuit actuele inzichten uit onderzoek.
Aan bod komen:
het didactisch model (heterogene groepen), de ronde en verschillende vormen van observeren, signaleren, beslissen en registreren, perioden van groei en de ontwikkelingsgebieden, inrichten van de voorbereide omgeving, betekenis van montessorimaterialen i.r.t. tot de ontwikkelingsgebieden, kosmische educatie en onderzoekend leren, pedagogische opvattingen en typologie van de school evalueren en verantwoorden van leerproces en opbrengst.

Doen: Het leren op de eigen werkplek speelt een grote rol. Je onderzoekt hoe je je aanpak in de praktijk kan versterken. De kinderen in jouw klas profiteren zo direct van de opleiding. De werkplekbezoeken zijn erop gericht je verder te helpen met je eigen leervragen. Daarbij worden verschillende vormen ingezet waaronder coaching-on-the-job.

Samen: Samen met de andere deelnemers reflecteer je op je ontwikkeling, doe je onderzoek en ontwerp je montessoriactiviteiten die je beproeft in je klas.

Zijn: Je maakt je eigen ontwikkeling zichtbaar en zorgt voor overdraagbaarheid van de nieuwe verworvenheden, ook t.b.v. van collega’s op je eigen werkplek.
Afronding: Je verzamelt tijdens de opleiding bewijzen van je montessoribekwaamheden in een portfolio en sluit af met een CGI waarin je de opbrengst van je praktijkonderzoek, leerproces en bekwaamheden zichtbaar maakt.

ORGANISATIE
Thomas More Academie & Hogeschool Rotterdam

STUDIEBELASTING
14 bijeenkomsten van 6uur op woensdagen van 14.00 uur tot 20.00 uur
Praktijkbegeleiding en driehoeksgesprekken tussen deelnemer, werkplekcoach en opleider maken deel uit v.d. opleiding.
Totaal 10EC/280 uur (ongeveer 100 uur contacttijd, 180 uur zelfstudie en werkplekleren)

KOSTEN
€ 2850,- per deelnemer.

LOCATIE
Thomas More Hogeschool (TMH), Hogeschool Rotterdam (HR), en waar mogelijk roulerend op de scholen van de deelnemers.

CURSUSDATA
Start in sept. 2018 op woensdag van 14.00 uur tot 20.00 uur. Houd de website in de gaten voor bekendmaking van de lesdata.

BIJZONDERHEDEN
Meer informatie over de inhoud: Debbie van der Burgh, specialist Montessori TMH: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter