Dalton opleiding voor leerkrachten

Er zijn veel scholen die werken volgens het daltonconcept. Wanneer je als leerkracht op zo’n school gaat werken, kan het zijn dat je nog niet alle kennis en vaardigheden voor het daltononderwijs bezit. Het is belangrijk om door middel van het volgen van een opleiding over de juiste (moderne) theorie en over de juiste en passende bekwaamheden te beschikken.
Deze opleiding wordt aangeboden als traject voor scholen in de regio Rotterdam, en als apart traject voor scholen buiten de regio.

DOEL
Leerkrachten die op een daltonschool komen werken beheersen aan het eind van deze opleiding de zes kernwaarden van daltononderwijs en maken kennis met de toepassing van deze kernwaarden in hun eigen onderwijspraktijk. De tweejarige opleiding wordt afgesloten met een NDV-certificaat.

DOELGROEP
Beginnende leerkrachten en/of leerkrachten (peuters t/m groep 8) en IB-ers die recentelijk (de afgelopen tien jaar) geen ervaring hebben gehad met daltononderwijs kunnen worden opgeleid tot gecertificeerd daltonleerkracht.

INHOUD
Je maakt gedurende twee jaar kennis met de zes kernwaarden van het daltononderwijs en de onderwijspraktijk (zoals het planbord/de dagtaak/weektaak, de niveaus van samenwerken en zelfstandig werken, soorten vrijheid, etc.). Ook word je geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kennis over daltononderwijs, leert een eigen visie te ontwikkelen, maakt kennis met verschillende manieren om daltononderwijs aan te passen aan de behoeftes van jouw klas/school en je wordt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid op de school waar je lesgeeft. Na afronding van de tweejarige opleiding ontvang je een NDV-erkend daltoncertificaat.
Deze opleiding duurt twee jaar en de volgorde van bijeenkomsten is met zorg opgebouwd om je kennis over de kernwaarden stap voor stap uit te breiden en gelegenheid te geven voor het uitvoeren van experimenten en de uitwisseling in je eigen beroepspraktijk. De opleiding is bovendien flexibel ingericht, om op die manier aan te sluiten bij de voorkennis van de deelnemers

ORGANISATIE
Thomas More Academie. Vakdocenten: Brigitte Witmus (TMH), Lennard de Roo (TMH/RVKO) en diverse collega’s uit het werkveld met specifieke inhoudelijke expertise.

STUDIEBELASTING
5 bijeenkomsten van 3 uur per jaar. Opdrachten/experimenten in eigen beroepspraktijk, huiswerk en zelfstudie. Uitwisseling van informatie via een Dalton-portal. Facultatieve verdiepende middagen; 4 per jaar, waarvan 2 verplicht. Het wordt aangemoedigd zelf op zoek te gaan naar passende verdiepingsstof.

KOSTEN
€625,– per deelnemer per leerjaar. Bovenschools bekostigd voor RVKO scholen. Kosten voor scholen buiten de regio, op aanvraag.

LOCATIE
Op de deelnemende daltonbasisscholen, zodat je veel bij andere scholen in de praktijk kunt kijken. In principe komen alle scholen uit je groep één of twee keer in de hele tweejarige opleiding aan beurt als gastschool.

CURSUSDATA
1e bijeenkomst op woensdag van 14:30–17:30 uur, 4 bijeenkomsten op woensdag van 15:00-17:00 uur met aansluitende intervisie naar keuze van 14:15–15:00 of van 17:00–17:45 uur. Houd de website in de gaten voor de lesdata.

BIJZONDERHEDEN
Je schrijft je apart in voor jaar 1 of jaar 2. Op basis van je schoolgegevens, wordt je gekoppeld aan de groep binnen of buiten regio Rotterdam.
Meer informatie over de inhoud: Brigitte Witmus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Lennard de Roo, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter