Nieuwsgierige leerlingen d.m.v. vragen

In het onderwijs stellen we de hele dag vragen, maar het is maar de vraag hoe efficiënt deze vragen zijn. Zijn onze vragen gericht op het krijgen van een antwoord op de vraag? Een antwoord die de juf of meester al in het hoofd heeft? Die op internet te vinden is of uit te rekenen met een machientje? Een spannendere vraag is een vraag waar het antwoord niet bekend van is. Hoe pakken we die aan en hoe zorgen wij ervoor dat onze leerlingen op onderzoek gaan naar het antwoord.

DOEL
Je leert om je mond te houden. Je weet hoe je leerlingen door het stellen van vragen aan het denken kunt krijgen en hoe je ze met een vraag dieper over het onderwerp kunt laten nadenken. Je weet wanneer je welke vragen het beste kunt stellen.

DOELGROEP
Leerkrachten groep 3-6

INHOUD
Als kleuters binnenkomen zijn ze nieuwsgierig en vragen constant naar het waarom van dingen. Dat lijkt vervelend, maar het is pure interesse en levert het kind informatie op. Maar de waarom vraag en het zoeken naar antwoorden neemt naarmate het kind ouder wordt af. De vragende houding wordt een passieve afwachtende houding in de puberteit. Maar daaraan kunnen wij iets doen. We kunnen door het stellen van vragen de nieuwsgierige houding van kinderen blijven prikkelen. Met de juiste begeleiding kunnen we kinderen in de denkstand krijgen. We kunnen ze gericht laten onderzoeken wat het antwoord op hun vraag is.

ORGANISATIE
Thomas More Hogeschool

STUDIEBELASTING
1 bijeenkomst van 2 uur

KOSTEN
€ 175,– per deelnemer

LOCATIE
Thomas More Hogeschool

CURSUSDATA
Februari 2019. Houd de website in de gaten voor bekendmaking van de lesdata.

BIJZONDERHEDEN
Minimaal 10 deelnemers, maximaal 20 deelnemers.
Meer informatie over de inhoud Erwin Groenenberg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter